Εισαγωγική ομιλία στον Παγκύπριο Συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού – Μάϊος 2019

Εξοχότατε Πρόεδρε της ΚΔ,

Dear Vice President of EPP Dara Murphy,

Φίλε Πρόεδρε του Δημοκρατικού Συναγερμού,

Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί,

Συνάδελφοι Βουλευτές, Αξιωματούχοι του κόμματος,

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι,

Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά.

Σας καλωσορίζω στο Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος μας το οποίο δυστυχώς γίνεται κάτω από τη σκιά των πρωτοφανών και αποτρόπαιων εγκλημάτων που συγκλονίζουν τον κάθε ένα από ‘μας.

Αυτές τις στιγμές η σκέψη μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων, προς τις οποίες το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε είναι την τάχιστη ανεύρεση και ταυτοποίηση των αγαπημένων τους, την εξιχνίαση του εγκλήματος και την υπόσχεση ότι, θ’ αλλάξουν όσα πρέπει ν’ αλλάξουν για να νοιώθουν ασφάλεια όσοι έρχονται στην Κύπρο για ένα καλύτερο αύριο.

Την εκτίμηση μας όμως οφείλουμε και στους αφανείς εκείνους συμπολίτες μας των σωμάτων ασφαλείας που ασταμάτητα καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης εβδομάδας και όχι μόνο, αντί της οικογενειακής θαλπωρής εργάζονταν για την ανεύρεση των θυμάτων.

Εξοχότατε Πρόεδρε της ΚΔ,

Κε Πρόεδρε του ΔΗΣΥ, Φίλες και Φίλοι,

Ένα χρόνο μετά που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κέρδισε την εμπιστοσύνη του 56% των συμπολιτών μας πετυχαίνοντας την επανεκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πρόκληση.

Στις 26 του Μάη ο κύπριος πολίτης καλείται αφού αξιολογήσει όσα η διακυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Δημοκρατικού Συναγερμού πέτυχαν, να τοποθετηθεί για το μέλλον αυτού του τόπου.

Όσο και αν η αντιπολίτευση χλευάζει τα επιτεύγματα στην εσωτερική  διακυβέρνηση – επιτεύγματα που οι θυσίες της κοινωνίας έκαναν κατορθωτά – όσο και αν λοιδορούν την κάθε εκσυγχρονιστική και μεταρρυθμιστική προσπάθεια, όσο και εάν μηδενίζουν την αποτελεσματικότητα της εξωτερικής μας πολιτικής, ο λαός ένα ξέρει:

Η μόνη Ευρωπαϊκή εκσυγχρονιστική δύναμη του τόπου, η μόνη ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για συνέχιση της ανάπτυξης και της σταθερότητας, αλλά και η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες επίτευξης λύσης του εθνικού μας προβλήματος, δεν είναι άλλη από τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Σε μας στηρίζονται οι πολίτες και από εμάς αναμένουν λύσεις. Και είναι πραγματικά αδιανόητο Ελληνοκυπριακές πολιτικές δυνάμεις, να επιρρίπτουν στη δική μας πλευρά την ευθύνη για την μη εξεύρεση λύσης αφήνοντας στο απυρόβλητο κατ’ αυτό τον τρόπο την αδιάλλακτη στάση της άλλη πλευράς.

  • Είμαστε η παράταξη φίλες και φίλοι, που κάτω από την καθοδήγηση του αείμνηστου Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη, οδηγήσαμε την Κύπρο μας στα ασφαλή νερά της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας.
  • Είμαστε όμως και η κυβέρνηση που κάτω από την καθοδήγηση του άξιου Προέδρου μας, του Νίκου Αναστασιάδη, κατακτούμε σήμερα ένα νέο γεωστρατηγικό ρόλο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
  • Εμείς είμαστε ακόμα το ανάχωμα στον λαϊκισμό των ακραίων, αλλά και στα ψευτοδιλήμματα των Ευρωσκεπτικιστών της Αριστεράς.

Όντας μέλος της μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης στον Ευρωπαϊκό χώρο, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος, με λάβαρο τις Ελληνοχριστιανικές μας αξίες που καμιά σχέση έχουν με τον εθνικισμό, με ασπίδα τον πατριωτικό ρεαλισμό όπως αυτός καλλιεργείται από τις αξίες και τις αρχές του κόμματος, έχουμε και τη δυνατότητα αλλά κυρίως το εκτόπισμα να πάρουμε την πατρίδα μας ακόμα πιο μπροστά.

 Φίλες και Φίλοι,

Όσο ο Τούρκος εισβολέας δεν εγκαταλείπει τα χώματα της πατρίδας μας, η μεγαλύτερη ασφάλεια για όλους τους πολίτες αυτού του νησιού, Ε/Κ, Τ/Κ, Μαρωνίτες, Λατίνους και Αρμένιους είναι η Ευρωπαϊκή Κύπρος.

Αυτές τις προσδοκίες δεν έχουμε δικαίωμα να τις διαψεύσουμε.

Πιστεύουμε στον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας μας και θεωρούμε ότι στην Ευρώπη είναι το μέλλον μας.

Είναι αλήθεια πως οι πολίτες περίμεναν μια Ευρώπη πιο αποφασιστική απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας και πιο πειστική όσον αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

  • Θα καταστρέψουμε όμως το Ευρωπαϊκό πέπλο ασφάλειας που σήμερα μας περιβάλλει για να πισωγυρίσουμε στην ανασφάλεια του παρελθόντος;
  • Θα αφήσουμε τους λαϊκιστές και τις ακραίες διαλυτικές τάσεις να μας οδηγήσουν στην εποχή της απομόνωσης από τους φυσικούς μας συμμάχους; ή μήπως,
  • Θα επιτρέψουμε στους Ευρωσκεπτικιστές που, το 2013 μας υπεδείκνυαν πως πρέπει να εγκαταλείψουμε την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ξαναγυρίσουμε στην λίρα;

Αυτό είναι το διακύβευμα αγαπητές Φίλες και Φίλοι, των Ευρωεκλογών της 26ης του Μάη.

Και σ’ αυτή  τη νέα πρόκληση εμείς στο Δημοκρατικό Συναγερμό φωνάζουμε παρών.

Δεν γυρίζουμε πίσω.

Δεν θα τους αφήσουμε, δεν θα τους αφήσετε να μας γυρίσουν πίσω.

Εμείς Ψηφίζουμε και προχωρούμε μπροστά.

Με την βεβαιότητα μιας ακόμα εκλογικής επιτυχίας, κηρύσσω την έναρξη του Παγκυπρίου Συνεδρίου της μεγάλης μας παράταξης, του Δημοκρατικού Συναγερμού.