ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Για τη Λεωφόρο Τσερίου

ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΣΥ ΝΙΚΟΥ ΝΟΥΡΗ

Σε μια περίοδο που συζητούμε για την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την ενεργό εμπλοκή στα κέντρα λήψης αποφάσεων των ιδίων των πολιτών, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Στροβόλου συνεπικουρούμενοι από τους δημότες τους, μας δείχνουν τον δρόμο.

Η ανάθεση στην μελετητική ομάδα του Ανδρέα Μαρκίδη του ολιστικού σχεδιασμού της Λεωφόρου Τσερίου και το αποτέλεσμα που παρουσιάστηκε ψες δημοσίως, βαθμολογείται με άριστα από όλους όσους θέλουν να δουν την αστική βιώσιμη κινητικότητα να μην μένει ένα απλό σύνθημα.

Ξεφεύγοντας από τους παρωχημένους σχεδιασμούς των δεκαετιών του ‘70 και του ‘80, όπου μόνη έγνοια των κυκλοφοριολόγων ήταν ο σχεδιασμός δρόμων αυξημένης χωρητικότητας, παρουσίασαν μια πρόταση εκ διαμέτρου αντίθετη από εκείνη που σχεδίασαν και παρουσίασαν οι κρατικές υπηρεσίες και η οποία είχε προκαλέσει την απαρέσκεια και την αντίδραση κατοίκων, οργανωμένων συνόλων αλλά και των πολιτικών κομμάτων.

Ο νέος σύγχρονος σχεδιασμός, χωρίς διαχωρισμούς, τείχη και κιγκλιδώματα, με γνώμονα την αναγκαιότητα για αυξημένη ασφάλεια και χαμηλές ταχύτητες, διατηρεί την ίδια οχηματική χωρητικότητα αλλά με ένα ευφάνταστο σχεδιασμό, καθιστά την Λεωφόρο Τσερίου ασφαλή, ελκυστική και ενδιαφέρουσα.

Προσφέρει άνεση στους πεζούς, εξυπηρέτηση στους καταναλωτές, διευκολύνσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και μεγάλο αριθμό χώρων στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των εμπορικών αναπτύξεων.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, διαχρονικά υπεστήριζε την αναγκαιότητα να ξεφύγουμε από τους στερεότυπους και ξεπερασμένους σχεδιασμούς των μονότονων δρόμων όπως τους ξέρουμε μέχρι σήμερα.  Η πρόταση για την Λεωφόρο Τσερίου, είναι ένας σχεδιασμός έξω από το κουτί. Δίνει επιτέλους και στη χώρα μας την δυνατότητα απόκτησης ελκυστικών δρόμων  στους οποίους αυτοκίνητα και πεζοί θα συνυπάρχουν με ασφάλεια.

Η Κύπρος δεν είναι ούτε Λονδίνο ούτε Νέα Υόρκη. Μπορούμε να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας μας εάν στις κάποιες δεκάδες δρόμων στο σύνολο της επικράτειας εφαρμόσουμε ανάλογες προτάσεις.  Ελπίζουμε ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, η Αστυνομία και οι Τοπικές Αρχές, ούτε θα κωφεύσουν, ούτε θα εθελοτυφλήσουν ούτε θα αντιμετωπίσουν την πρόταση ανταγωνιστικά. Με γνώμονα το καλώς νοούμενο δημόσιο συμφέρον, τους καλούμε να υιοθετήσουν την φιλοσοφία της πρότασης, που ήδη αγκαλιάστηκε με θέρμη από τον μεγαλύτερο πληθυσμιακά Δήμο της χώρας.

 

Λευκωσία 19/7/2019